lördag 15 september 2012

Potatisgröt ( man blir mätt )

Potatisgröt

från Ingå i Finland Den första potatisen i Finland, liksom de första tomaterna, odlades i Ingå, på Fagervik bruk. Potatisen kom till Fagervik på 1700-talet från Tyskland med brukets arbetare från Sachsen. Potatisen, även kallad till jordpäron, ingår också i sockenrätten, potatisgröten. Potatisgröt eller Ingågröt serveras på hantverkardagen i juli, kontrollera årets datum från evenemangskalendern.
Det här behövs:
2 liter potatis ( 8 - 10 medelstora )
1 1/2 liter vatten
1 tesked salt
4-6 deciliter grovt rågmjöl

Gör så här:
1.Skala potatisen och skär den i mindre bitar.
2.Koka upp vattnet till kokpunkten, tillsätt potatisen
och saltet, och koka den mjuk.
3.Häll av kokvattnet och ta det till vara.
4.Mosa potatisen i kastrullen och späd ut med kokvattnet.
5.Koka upp blandningen. Rör ned rågmjölet i moset och koka
på svag värme 1/2 - 1 timme. Rör om då och då.
6.Servera gröten nykokt med smöröga och mjölk.
Kall gröt kan med fördel stekas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar