tisdag 20 december 2011

FINSK KÅLROTSLÅDA

FINSK KÅLROTSLÅDA av Marita Sjöblom (Agda Ståhle)

1 kg Kålrot, vatten, salt

½ dl Ströbröd

½ dl Grädde

½ tsk Muskot nöt

1 tsk Salt

3 ägg

Ca 75g smör.

Smörj in formen med l msk margarin eller smör.

Skala kålroten och skär den i tärningar, lägg dem i en kastrull och häll på med vatten så att det precis täcker. Salta lätt, koka kålrotstärningarna så att det går att passera. Låt ströbrödet svälla 1 grädden. (Det gör inte jag, blandar allt i den heta purén), muskotnöt, ägg, smör, grädde och ströbröd. Tillsätter salt, svartpeppar och lite sirap (ljus) och sedan sockrar jag till god smak. Socker och sirap står inte i receptet men jag gör som min mor gjorde.

Häll massan i en smord form, klicka över med smör och ströbröd. Grädda i 175 grader till fin färg på ytan.

Tage Sjöblom 2011-12-18

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar